Gelecek kaygısı tercihlerdeki belirleyici etken olduğundan öğrenciler dört yıl okuyup işsiz kalacaklarını düşündükleri bölümleri tercih etmiyorlar. Ülkemizin bir su ürünleri politikası olmadığından bu alandaki lisans eğitiminin ilgi görmemesi çok mantıksız değil ama hiç su ürünleri uzmanı yetiştirmememiz de çok mantıksız.
- Toplamda 613 öğrenci kontenjan bulunmasına rağmen ancak 130 öğrenci su ürünleri mühendisi olmayı tercih etmiş.
- Kontenjanını doldurabilmiş tek bir üniversite yok.
- 3 üniversiteyi kimse tercih etmemiş: Fırat, Gazi Osman Paşa, Sinop
- 12 üniversite beşten az öğrenci tarafından tercih edilmiş: Adnan Menderes(1), Atatürk(2), Bingöl(1), Çanakkale(3), Kastamonu(2), Mersin(5), Muğla(4), Mustafa Kemal(1), Rize(3), Süleyman Demirel(1), Tunceli(1), Yüzüncü Yıl(3)
- 5 ile 10 arasında öğrenci alan 3 üniversite var: Akdeniz(8), Çukurova(8), İzmir Katip Çelebi(9)
- Sadece 3 üniversite bir sınıf doldurmaya yetecek kadar öğrenci alabilmiş: Ankara(12), Ege(25), İstanbul(43). Bu üç bölümün toplam kontenjanı bile bütün ülkedeki su ürünleri mühendisliği tercihi yapanların tamamından fazla.
Liseden mezun olan herkesi doktor, hemşire, mühendis veya avukat yapamayacağımıza göre ülkemizin ihtiyacı olan diğer alanlar hakkında acilen bir planlama yapılması gerekiyor.
"beni alacak erkek ya subay, ya doktor, ya muhendis olmalı" diyen kızlar, devlet kapısına attınmı kapağı diyen fertler olduğu sürece o bölümler iş yapmaz hocam...
YanıtlaSilBilim-Teknik okumayan Teknik Liselilerden, Badem Bıyıklı bilimci!lerden 90-60-90'cı fizikçilerden su ürünleri! mühendisi olmaz hocam.
Hocanın masasının üstünde unuttuğu bilimteknik dergisi bir hafta sonra aynı masada duruyor, lakin magazin dergisi 10 dakika yerinde duramıyorsa bilim büyük bir karadeliğe düşmüş demektir.
Dedim ve geçtim gittim ülkeden.
Aşırı merkezi planlama karşıtı olarak ülkenin su ürünleri politikasının bazı regülasyonlardan ibaret olması gerektiğini düşünüyorum (av mevsimi ve yakalama yöntemleri kısıtlamaları gibi). Su ürünleri konusunda ne kadar mühendise ihtiyacımız var sorusuna cevabı piyasa belirleyeceğinden (Bu meslek dalı doğrudan piyasa ile ilgili) ben olan bitenden sadece üniversitelerdeki bölüm sayısının azaltılması gerektiği sonucunu çıkarıyorum.
YanıtlaSilİşin doğrusu etrafında 4 tane denizi bulunan bir ülkenin su ürünlerini uzmanı yetiştiren sadece 2 bölümü olması mantıklı gelmiyor bana. Su ürünleri mühendisleri piyasada çalışıyorlar ama etkileri kamuyu çok yakından ilgilendiriyor. Benzer şekilde gıda mühendisleri de piyasada çalışıyorlar ve yemek üretimi yapan bütün tesislerin birer gıda mühendisi çalıştırma zorunlulukları var. Mekanizma herşeyiyle düzgün çalışıyor demiyorum ama uzman kontrolü olmadan yiyecek üretimi yapmak mümkün değil.
SilSu ürünleri gibi büyük bir pazarı sadece av mevsimini belirleyip serbest bırakmak bana doğru gelmiyor. Avlanmadan yetiştiriciliğe kadar her türlü uzmanı yetiştirebilirken onları kullanmayan sektörün ürünlerini biz tüketiyoruz sonuçta.