6 Şubat 2013 Çarşamba

Yakın Doğu Üniversitesi Dünyanın en büyük kütüphane otomasyon sistemi projesini hayata geçiriyor

Ülkemizde yazılım lisanslarına ödenen miktarın büyüklüğü konusunda bir araştırma var mı bilmiyorum ama kullanılan yazılımların çok büyük kısmının özgür muadilleri olduğunu birazcık özgür yazılım camiasının içinde olan herkes biliyor. Bu özgür yazılımlar genellikle sahipli yazılımlardan çok daha fazla iş gören, özelleştirilebilir ve performanlı oluyorlar ama kullanıcılar ya bilmediklerinden ya da destek alacak firma bulamadıklarından sahipli yazılımları kullanıyorlar.

Ülkemizde özgür yazılım kullanmak isteyenlerin destek alabilecekleri firmaların sayısı ve yeterlilikleri gün geçtikçe artıyor ama bir kurumun kullandığı sahipli yazılımları bırakıp özgür yazılımlara geçiş yapabilmesi için yönetimin bu konuda bir irade ortaya koyması gerekiyor. Özel sektör kendisine maliyetini düşünerek özgür yazılım kullanmayı seçebilirken bir kamu kurumunun böyle bir geçiş yapması tamamen yöneticisine bağlı oluyor. Örneğin bir halk kütüphanesinin yöneticisi neden parasını kendi ödemediği ve çalışan bir otomasyon sistemini bırakıp bir özgür yazılım olan koha'ya geçiş yapsın? Bu geçiş için ulusal çıkarlar ve daha iyi performans beklentileri olmalı böyle bir yöneticinin. Bir de ülke genelinde kullanılan bir sistem varsa ona uyum sorunu olduğunu da unutmamak lazım.

Yönetiminin özgür yazılım kullanma konusunda bir irade ortaya koymasının ve bu dönüşümü yapacak insan kaynağının bulunması konusunda atılan adımlardan biri yakın zamanda sonuçlanmak üzere. Yakın Doğu Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde gerçekleştirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 1112 halk kütüphanesinin kullanımına sunulacak, kütüphane otomasyon sistemi ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindi.



Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı kütüphane otomasyon sistemi projesi olma özelliğini taşıyan proje çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 1112 hak kütüphanesinin 1 milyondan fazla mevcut kullanıcısı 8 milyondan fazla kitap kaydı içeren katalog üzerinde, internet tabanlı işlem gerçekleştirebilecek. Projenin içinde yakın dostum Ali Erdinç Köroğlu ve sıkı çalıştıklarını bildiğim gençler; Şenol Korkmaz, İlker Dağlı ve Mustafa Arıcı'nın olması projenin mutlaka başarıya ulaşacağının göstergesi. Projeye yapılan tüm katkıların yine özgür yazılım olacak olması ve projenin ülkemize milyonlarca liralık katma değer sağlaması onun hakkında daha fazla yazılmasını hakediyor aslında.

Proje tamamlandığında büyük resmi görüp daha yarıntılı bir yazı yazmayı planlıyorum.

3 yorum:

  1. hocam sizde olmasanız bu özgür yazılım haberlerini takip edemeyceğiz.sağolun...

    YanıtlaSil
  2. Ekibin Bakanlık ayağında da gece gündüz demeden çalışan bir grup var, onları unutmyalım.

    YanıtlaSil
  3. Koha SDÜ'de kullanılıyor hocam. Türkçeleştirmesini de yapmışlar.

    YanıtlaSil

izlediklerimden öğrendiğim bir şeyler var

İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...