4 Şubat 2013 Pazartesi

TÜBİTAK neyin peşinde?

TÜBİTAK bu yıl 'lisans öğrencilerini ülkemizin sorunlarına yönelik olarak yenilikçi ve girişimci bir şekilde bilişim teknolojilerini kullanarak çözüm üretmeleri ve bu doğrultuda bilgi ve becerilerini geliştirmeleri konusunda teşvik etmek' amacıyla Lisans Öğrencileri Yazılım Projeleri Yarışması adı altında bir yarışma düzenliyor. Böyle bir teşvikte bulunmak bence TÜBİTAK'ın yapması gereken konuların başında geliyor.


Yarışma afişini görünce bu yıl ilk kez düzenlenecek bu yarışmaya biz de katılalım istedim. Nasıl her yıl gsoc için çaba gösteriyorsak bu yarışma için de biraz hazırlanmaktan ne çıkar diye düşündüm. Kazanıp kazanmamanın yanı sıra hazırlık sürecinin kendisinde de öğrenilecek şeyler var elbette. Hem dönem başından bu yana üzerinde çalıştığımız bitirme projelerinden birini buna da göndermek iyi olabilir diye planlarken Serhat ve Ahmet hiç dikkat etmediğim bir konuyu işaret ettiler. Şimdi link versem nasılsa gidip okumazsınız diye aşağıya ekran görüntüsünü aldım:


TÜBİTAK önemli hususlar başlığı altında bakın ne diyor: 'açık kaynaklı olarak paylaşılmakta olan ürünler bu yarışmaya katılamaz. Aksi saptanması durumunda, projeler hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenecektir'.

Biz özgür yazılımlar için ayrıcalık istemediğimizi, eşit şartlar sunulmasının yeterli olacağını söylerken TÜBİTAK'ın bu tavrı akıl alır gibi değil. Sayfalarında yazılanları onaylatmak için telefon edip bu madde gerçek mi diye sorduğumda bana 'kodlar açık olunca onları sizin yazdığınızdan nasıl emin olunacak?' dediler.

Bu yazıyı bir yere bağlayamadım. Durum bu bilin istedim.

29 yorum:

  1. eksik demişler. "kodlar açık olunca güvenli de olmaz" demeleri de gerekirdi.

    YanıtlaSil
  2. Kodlar kapali olunca nasil emin olabiliyorlarmis ki kimin yazdigindan?

    YanıtlaSil
  3. gpl vs. lisansli hazir urunleri biz yaptik diye yarismaya sokamazsiniz demisler. biraz garip ifade etmisler ama.

    YanıtlaSil
  4. Tabi, açık kaynak kod olunca kodu biz yazmış olmuyoruz. Açık kaynak kodu okuyup, c diline göre tekrar yazıp kapalı kod olarak da verilebilir. Bence katılanların bilgisayarlarına casus yazılım kurulmalı...

    YanıtlaSil
  5. Kodlar açık olunca yazanı bulmak daha kolay olmaz mı :)

    YanıtlaSil
  6. çok fazla üzerinde durulası bir konu değil bence, yarışmaya kapalı kodlu katılırsın sonra kodları açarsın sonuçta telifi sende olacak.

    YanıtlaSil
  7. Demek ki GSoC organizasyonu baştan hatalıymış!

    YanıtlaSil
  8. Hocam bence burada "Daha önce kullanıma sunulmamış, etrafta dolaşmaya henüz başlamamış, yeni üretilmiş ve üretime yarışmacılardan başkasının katılmadığından emin olabileceğimiz" anlamında kullanılmış.

    YanıtlaSil
  9. düz beyinli, badem bıyıklı Tüpitakcı abilerimizden de bu beklenir. kodlar açık olunca kimin yazdığı anlaşılmaz mıymış? hey allahım bir yaşıma daha girdim... t.c. ve kurumları, leş gibi...

    YanıtlaSil
  10. Herhalde her şeyin açık seçik ortada olmasından hoşnut değiller.

    YanıtlaSil
  11. ya birisi açık kaynaklı bir yazılımın kodunu alıp, kendisi yazmış gibi yarışmaya sunarsa? bence tübitak bunu engellemek için bu şartı koymuştur.

    ancak şöyle demeleri gerekiyordu: "yarışmaya katılan her yazılım açık kaynak olarak yayınlanmalıdır. her yarışma projesinin bir github sayfası olmalıdır. diğerlerinin hazırladığı açık kaynaklı yazılımlar ile yarışmaya katılınamaz. (kütüphaneler hariç)"

    YanıtlaSil
  12. Bodozlama saçmalık bu, başka bir şey değil.

    YanıtlaSil
  13. Açık olmaz ya, soğukta donar, sıcakta kokar. Adamlar herşeyi düşünüyor daha ne istiyorsunuz. Hem açıkta iken herkes görür. Olan var olmayan var, belki birinin canı çeker, şeyi düşer.. kulağı ;)

    YanıtlaSil
  14. Tübitak yakında bilim araştırma değil market haline gelecek. Ama badem araştırma için iyi kaynak olabilir.

    YanıtlaSil
  15. Açık kaynak kod deyince böyle bir durumda benim aklıma iki şey geliyor:
    1. Başkalarının yazdığı açık kaynak ürünler
    2. Öğrencinin yazıp açık kaynak olarak paylaştığı ürünler

    TÜBİTAK 1 nciyi kastetmiş ama bunu anlatamamış olabilir mi acaba? Öyle umut ediyorum. Soruşturmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koskoca TÜBİTAK'ın kastetmek istediğini yazamadığını mı düşünüyorsunuz cidden? Hem telefon ettim sordum diyorum, inanmıyorsanız siz de arayın. Bir soruşturun bakalım.

      Sil
  16. Zamanında uluslar arası yarışmaya katılmış, hatta dönem dönem benzeri işleri organize etmeye soyunmuş birisi olarak, Necmettin hocama katılıyorum.

    Örgütler içinde iletişimsizlik sonucu ne komik şeyler ortaya çıkıyor, gündelik olarak yaşıyoruz. Şirket, kamu veya üniversite fark yaratmaz. Olan bundan ibarettir.

    Ayrıca, dikkat ederseniz projeler sadece üretilen kod değil analiz ve tasarım aşamaları da dahil olarak bütüncül biçimde değerlendirilecek. Var olan bir projeye sadece kod seviyesinde katkı yapan kişinin analiz ve tasarıma katkısı marjinal seviyede kalabilir. Tipik bir yazılım projesinde kod yazma faaliyeti toplam iş yükünün %5-20 aralığında kalacağı için zaten bu tür bir katkı analiz ve tasarımdan puan alamayacağı için bu yarışmada elenir gider.

    TÜBİTAK'ın duyurulara açıklama getirmesi ve "kişinin yazılım geliştirmenin tüm aşamalarına bireysel özgün katkısının kolayca ölçülmesi amacı ile süregelen bir projeye olan kod katkısı yerine yarışmacı tarafından sıfırdan başlatılan bir proje desteklenecektir." gibi bir ifade yazılması gerekir.

    Bu tür bir ifade eklenirse, ortada tartışacak bir şey de kalmaz.

    Necdet Hocam,

    Siz tahminen idari personelden birisi ile konuştunuz. İdari personel bu konulara hakim değildir. Yarışmadan sorumlu bir heyet vardır. Doğrudan bu heyete ulaşmak gerekir.

    YanıtlaSil
  17. "açık kaynaklı olarak paylaşılmakta olan ürünler" katılamaz denmiş, yorumlamaya açık bir cümle bu ve benim de yorumum geliştirilecek olan projenin açık kaynaklı olmasına bir engelin ortada olmadığı yönünde. Proje içersinde daha önceden açık kaynaklı olarak geliştirilmiş bileşenlerin kullanılmaması Istenmiş olabilir ve hatta bu şekilde düşününce madde 8 ve 15-2 bu görüşü destekler hal alıyor.

    Yine de yetkili bir kişi ile görüşüp tam olarak ne demek istediklerini de net bir şekilde öğrenmek gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce kapalı kaynak kodlu olarak geliştirilmiş projelerden almak serbest mi sanki?

      Hem neyin yorumundan bahsediyorsunuz anlamıyorum. Yorumluk bir durum yok. Kim yetkili kişi? Tübitak başkanını mı arayacaksınız merak ediyorum.

      Sil
  18. Hocam sayfadaki anlatım şekli değişti. Bu şekilde daha uygun oldu sanırım.

    YanıtlaSil

izlediklerimden öğrendiğim bir şeyler var

İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...