- Harward University: Bilgisayar Bilimleri
- Stanford University: Bilgisayar Bilimleri
- MIT: Elektrik Mühendisliği & Bilgisayar Bilimleri
- University of California: Elektrik Mühendisliği & Bilgisayar Bilimleri
- University of Cambridge: Bilgisayar Bilimleri
- Caltech: Bilgisayar Bilimleri
- Princeton University: Bilgisayar Bilimleri
- Columbia University: Bilgisayar Bilimleri
- University of Chicago:Bilgisayar Bilimleri
- University of Oxford: Bilgisayar Bilimleri
- University of Tokyo: Bilgisayar Bilimleri
Elbette üniversitede okutulan bir programı sadece adıyla değerlendirmek, derslerinin içeriğine ve yapılan araştırmalara bakmamak tam bir değerlendirme olamaz ama konuya yaklaşımın nasıl olduğunun bir göstergesi olan isimlendirmenin yurt dışında nasıl olduğunu da bilmek lazım. Günümüzün en gözde çalışma alanlarından biri olan bilişim sektörüne dünyanın geri kalanı Bilgisayar Bilimleri bölümüyle eleman yetiştirirken bizim "Mühendis" demekte ısrarlı olmamız bence ciddi bir hatadır.
Matematik mühendisliği, işletme mühendisliği varken sıra bilgisayar mühendislerine mi geldi diyenler de olabilir ama böyle düşününce ülkedeki hiçbir hatadan bahsetmek imkanı olmuyor.
Bu örnekler çok doğru olmamış sanki. Yazdığınız örnekler daha çok bizdeki fakülte isimlerine denk geliyor gibi. Bir kaç örnek:
YanıtlaSilMIT: Bilgisayar Mühendisliği http://www.eecs.mit.edu/academics-admissions/undergraduate-programs/course-6-3-computer-science-and-engineering
Berkeley: ECE ve CSE http://www.eecs.berkeley.edu/education/degrees.shtml
Stanford: Computer Eng. Track http://cs.stanford.edu/degrees/undergrad/ProgramSheets.shtml
Bizdeki Bilgisayar Mühendisliği eğitiminin, yurtdışındaki Bilgisayar Bilimleri eğitimi seviyesine gelmesi için bir kaç fırın ekmek gerektiği konusunda haklısınız elbette.
Yurt dışında "Bachelor of Science" denilen ünvan bizdeki yüksek lisansa karşılık geliyor.
SilBir de şöyle bir şey var:
SilIEEE - Curriculum Guidelines for Undergraduate
Degree Programs in Computer Engineering
[pdf] http://www.acm.org/education/education/curric_vols/CE-Final-Report.pdf
"Computer engineering as an academic field encompasses the broad areas of computer science and electrical engineering."
"Computer engineering has traditionally been viewed as a combination of both computer science (CS) and electrical engineering (EE)"
Dolayısıyla, dünyanın geri kalanıyla karşılaştırmayı isimler üzerinden yapmak çok da doğru gelmiyor bana.
Selçuk hocam doğru söylüyor, bir BM olarak elektronik mühendisliği bölümünden almadığım tek ders analog haberleşme idi. Teknik olarak da elektronik alanda iyi olmama rağmen BM mezunu olduğum için ülkemde direk IT'ci olacak adam olarak değerlendirildim. Böyle bir yazı yazdığınız için teşekkürler, bizde eksik ararsak nerem doğru ki demekten kendimi alamıyorum nedense.
SilEn basit ilk sınıfta görmüş olduğumuz "complexity" hesabının wiki'de Türkçe tercümesi yok. Sâdece bir mîsâl , teknoloji geliştirmeyi bırakın mevcûdun tâkibini dâhi gerektiği gibi yaptığımıza inanmıyorum. Complexity Bu günah hepimizin tabii.
ne farkederki bizim okulda - anadolu universitesi bilgisayar - hep zorunlu dersler var ve hoca yok. ister bilim olsun ister bilmem ne, yeterki 3-5 hocayla okul kurmaktan vazgecsinler bizimki gibi yerlerin kapisina kilidi vursunlar. onlar da kurtulsun bizde 4 sene formaliteden okumaktan.
YanıtlaSilTürk Bilişim Grubu, Bilgisayar Mühendisleri Odası için sahaya indi...
YanıtlaSilwww.turkbilisimgrup.org
facebook.com/groups/turkbilisim
twitter.com/TurkBilisimGrup