Bu yazıyı yazarken açık olduğu görülen proje konuları enerji, bor, gıda ve bilgi teknolojileri idi. 25 haziran günü Ankara TÜBİTAK merkez binada bu proje çağrıları hakkında bir bilgilendirme günü düzenlendi. Ben bilgi teknolojileri kapsamında proje çağrısına çıkılan Fatih Projesi hakkında neler istendiğini dinlemek için Ankara'ya gittim. F@tih Projesi ülkemizin geleceğini temelden etkileyecek, değiştirecek bir ulusal proje olduğundan hem proje kapsamında neler yapıldığını hem de 1003 projeleri kapsamında nasıl projeler beklendiğini öğrenmek istedim.
Ülkemizin tüm eğitim sistemini değiştirecek bir proje olan F@tih hakkında herkesin olduğu gibi benim de aklıma takılan, uygun görmediğim taraflar mevcut ama bu yazıyı kendi eleştirilerim yerine proje bilgilendirme gününe ışık tutsun diye yazıyorum. Detaylar yukarıdaki bağlantılarda ayrıntılı olarak mevcut ama ben kendi aldığım notlardan bağlantıda bulunmayanları buraya aktarayım belki katılamayanlar için fikir verir.
- TÜBİTAK bu proje çağrısında kurumların birlikte çalışmasına büyük önem veriyor. Üniversitelerin firmalarla işbirliği yapması ve ortaya mutlaka ürün çıkması isteniyor.
- Yeni kurulan üniversitelere öncelik verilmesi planlanıyor.
- Proje çağrısı kapsamında hazırlanacak tekliflerde iki önemli kriter olduğu altı çizilerek vurgulandı. Yüksek bantgenişliği isteyen proje tekliflerine ve okulların WAN bağımlılığını arttıran uygulamalara sıcak bakılmadığı söylendi.
- Fatih kapsamında satın alınacak tabletlerin yerli üretim olmasını istedikleri ve sonuçta 2 firmadan tablet alımı yapılacağı söylendi.
- Tablet alımının bu yıl kısıtlı miktarda yapılacağı, gelecek yıl tüm ülkeyi kapsayacak ihalenin gerçekleştirileceği söylendi.
- Özel eğitim gerektiren öğrencilere yönelik uygulamalara duyulan ihtiyaç vurgulandı.
- Fatih kapsamında arama motorlarına duyulan ihtiyaç anlatıldı. Yapılan aramaların mümkün olduğunca dikey (önce okulda, sonra bölge merkezinde, daha sonra merkezde) arama yapmasını istediklerini söylediler.
- Kablosuz erişim noktaları için yönetim yazılımı isteniyor.
- Tabletlerde ve etkileşimli tahtalarda kamera olmayacak. Öğretmenlerin tabletlerinde kamera olacak. Yazılacak uygulamalarda buna dikkat edilmesi lazım.
- Ben tahta ve tabletlerde hangi işletim sistemleri olacağını sordum. Etkileşimli tahtada mutlaka Pardus olacağı, Windows'un belki olabileceği söylendi. "Yazacağınız uygulamalar mutlaka bu iki işletim sisteminde de çalışmalı" diye özellikle vurgulandı.
- Tabletler üzerinde deneme süresince Android ve Windows olacağı, daha pardus'un tablet sürümü hazırlanınca onun da tabletler üzerinde koşmasını planladıklarını söylediler.
- Proje çağrısında başvurulacak alanların sınırları çok katı çizilmiş gibi görünse de bunların dışında gelecek parlak fikirlere de açık olduklarını söylediler.
- Tabletlerde 3G modemler olması konusunda görüşmelerin olacağından bahsedildi.
Girişimciler için çok güzel bir haber bu.
YanıtlaSilHocam bu haberi fazlamesai.net'e gondermeniz de mumkun mudur? Tesekkurler.
YanıtlaSilFazlamesai kullanıcı adımı hatırlayabilirsem neden olmasın ;)
YanıtlaSilPardus projesinin adını Fatih için Pardus yap, sonra 30~ kişilik ekibi tasfiye et 0 kişi bırak, sonra da 6 milyon bütçeyle "Öncelikli olarak 2006'dan sonra açılan üniversitelere" projeleri pasla ve kendi adamlarını besle.
YanıtlaSilBenim bundan anladığım bu, yazıklar olsun, tuh olsun hepsine.
+ 1
SilKatılıyorum...
Aynen ben de katılıyorum.
SilNe yapılmaya çalışılıyor ? Maksat ne ?
Hocam burada yanlış bir bilgi mi var, yoksa bizim kaçıdığımız bir şey mi var bilemiyorum.
YanıtlaSilAkıllı tahta şartnamesi daha farklı bir şeyi açıkça söylüyor:
"2.39.6. İşletim sistemi Microsoft Windows ve Pardusun son sürümü yüklü olacaktır."
Ayrıca bu sert gerçeğin yanında, ben daha Pardus kurulu bir akıllı tahtanın pilot kullanımdaki halini göremedim:
http://fatihprojesi.meb.gov.tr/tr/index.php
Bugün bir de Gelecek Online'da haber çıkmış, Pardus'lu kolaj yapmışlar, ekran görüntüsündeki tahta Windows! Böyle bir algı/gerçeklik farklılığı işte...
http://www.gelecekonline.com/metin/pardus_620_bin_akilli_tahtaya_yuklenerek_egitime_buyuk_katki_saglayacak-14823
.
Şartname ve Zeyilnameler:
- http://www.ubak.gov.tr/BLSM_WIYS/UBAK/tr/ihale_ilan/20110927_091332_204_1_44520.html
http://blog.bluzz.net/fatih-projesi-yolu-pardus-ve-ozgur-yazilimdan-gecenlere-cagrim-1/
Ben f@tih'le ilgili her konuştuğum kişiden farklı bilgiler alıyorum. Gerçekten bu kadar büyük projenin bu kadar kopuk kopuk bilgiler aktarması çok şaşırtıcı.
YanıtlaSil@Ozan Pardus'la ilgili kısım bence de çok şaşırtıcı. Sorduğum kişi 'kimler çalışıyor?' sorusuna cevap verebilecek biri olmadığından soramadım ama hiçbirimizin tanımadığı yeraltı Pardus geliştiricileri var galiba.
necdet bey pisi sistemi çok kötü bir sistem mi acaba neden bu debian tutkusu, şu an sözünü ettiğiniz yeraltı pardus geliştiricileri debianla çalışan birşeyler yapmış pardus isminde..
YanıtlaSil@savasiz pardus geliştirilerinin Tubitak'tan ayrıldığını ve şu anda Pardus projesi çalışanı olmadığını biliyor musunuz?
YanıtlaSil