Hepimiz Pardus'un yarını hakkında bir çalıştay yapılacağını bir şekilde duyduk. Bu çalıştaya bütün Pardus kullanıcılarının çağırılmayacağı çok açık. Tahmin ediyorum eski/yeni geliştiricilerin de önemli bir kısmı bu çalıştayda bulunmayacak. Emin olmamakla birlikte ben bu toplantıya çağrılacağım yönünde şeyler duydum.
Bu toplantıda dile getirilmesini istediğiniz görüşleriniz varsa buraya yazarsanız toplantıda dile getirmeye çalışacağımı henüz vakit varken yazmamın iyi olacağını düşünüyorum. Hakarete varmayan her görüşü imkanlar ölçüsünde toplantıya taşıyacağım.
İşin doğrusu toplantıdan ümitli değilim ama son bir sözümüz varsa onu söyleyip öyle ayrılalım diyorum.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
izlediklerimden öğrendiğim bir şeyler var
İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...
-
Bu yıl kabul edilen bizim çocuklar: Ahmet Göksu - Native Graphics Backend for FreeType Demos on macOS Ali Haydar - Implementation of a g-k ...
-
İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...
-
Bu yıl kabul edilen bizim çocuklar: Bora Sabuncu - Remote Control Emre Çelikten - Web Data Collection for Language Modeling Gökçen Eras...
.deb paket sistemine geçilsin, her şeye baştan başlanması gerekiyorsa da başlansın. Gnome'a destek verilsin hatta ana sistem olarak kullanılsın. Debian gibi kararlı bir dağıtım temelli olsun.
YanıtlaSilArtık siz bunları uygun bir dille söyleyebilirseniz.. Sağ olun, düşünceniz çok güzel.
.dep e kesinlikle geçilmesin.Pisi bugüne kadar kullandığım en kararlı ve hızlı paketleme sistemi.Diğerlerinden fersah fersah önde.
SilO zaman o iş şöyle olacak: firefox yeni güncelleme çıkardığında ertesi gün o benim bilgisayarımda olacaksa senin dediğin gibi olsun. Haa bide .deb olarak paketlenmiş bütün yazılımları da pisi olarak istiyorum. Bunu yaparlarsa sorun yok.
Silİmkansız değil mi? İmkansız olmasa bile çok emek, çok zaman. 0 faydacılık. O yüzden .deb'e geçilsin diyorum.
Ben debian na geçilmesi taraftarı değilim.Pardus bireysel sürümünü topluluğa bıraksınlar.Kendileri kurumsal sürümle ilgilensinler.Topluluğu da desteklesinler.Pardus un kendi paket sistemin ayrı olması bence onu Pardus yapan en önemli özelliklerinden biri.Paket deposunun genişlemesi için çalışmalar yapılabilir.Ya da deb paketlerinin Pardus a kurulumu için bir alt yapı hazırlanabilir.Buna benzer birşeyi Mandriva da görmüştüm sanki.Paket yöneticisi geliştirilebilir.
YanıtlaSilKesinlikle katılıyorum. Kendi için özgürce yönetilen bir topluluk ile bireysel sürüme devam edilmeli. Topluluğun açık ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi şart. Ama Tübitak'ın bireysel sürümü bırakacağını hiç zannetmiyorum. Bu konuda hiç ümidim yok.
SilUtopic
Mümkünse geliştirici kadrosuna daha deneyimli insanlar alınsın. Tabi ki tecrübesiz geliştiricilerde olacak bu geliştiricilerinde deneyimli geliştiricilerden öğreneceği şeyler vardır. Bir nevi Usta-Çırak gibi düşünülebilir. Belki eleştirilebilir ama ciddi bir proje olabilmesi için ülke dışındanda deneyimli geliştirici transfer edilebilir. Örneğin Ubuntu ilk geliştirici kadrosunu kurarken geliştiricilerini Debian geliştiricileri içinden seçilmiştir.
YanıtlaSilMasaüstü ortamı için diyeceklerim. Sırf Qt araçlarıyla yazılım geliştirmek daha kolay olduğu için KDE'ye kaymamalı. KDE ve Qt'nin bütün nimetlerinden yararlanılmalı.
Pardus teknolojileri diye anılan yazılım ve araçların -pisi hariç- diğer dağıtımlarda da bulunduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Diyeceksiniz ki Kaptan bence çok gereksiz bir şey, sırf ilk kurulumda bir kez kullanılabilecek ve basit bir kaç ayar yapacak araç için bu kadar emek harcanmasın. Kaptanın yaptığı iş bir betik yazarakta yapılabilir.
Son söyleyeceğim de geliştiricilerin canı sıkıldıkça her sürümde sıfırdan Paket Yönetici yazmayı bıraksınlar. Sağlam bir temel üzerine inşa etsinler.Herhalde paket yöneticisi üzerine yeterli birikim elde edilmiştir.
Ulusal Kavramının bilişim dünyasında yer alması için bu proje çok önemlidir. Bilişim dünyasında özellikle işletim sistemi gibi BTE teknoloji eğitiminin temeli olan İşletim sistemi derslerimizde öğrencilerimize öğretmekten gurur duyuyorduk. Bu projeye güven vermek için Nasıl destek oluruz Sorusuna verdiğim cevap;"En iyi desteğiniz onu kullanmaktır."
YanıtlaSilPardus projesi Tüm BÖTE öğrencilerine, MEB de çalışan öğretmenlere, laboratuvarlarda kullanılması için Başbakanlık Genelgesi ile sürdürülmelidir. YÖK Eğitim fakültelerinde işletim sistemi ve bte derslerinde ortak içerik olarak Pardusu seçmelidir. Eğer Ulusal değerlere önem verilecekse bu proje en uç noktasına kadar sürdürülmelidir.
Pardus işletim sistemi 2023 vizyonunda yeri belirlenmeli, Bilgi Toplumunda Bilişim Kültürü olarak nesillerimize aktarılmalıdır.
Hocam, siz bu yazdıklarınız olabileceğine inanıryomusunuz gerçekten? Pardus, çıktığından beri hiç desteklemeyen ve hatta inatla köstekleyen M.E.B. mı Pardus'un yayılması için çaba harcayacak? Pardus'u sonlandıran, MS firmasına yağlı ballı ihaleler veren bu iktidar mı 2023 vizyonunda yer verecek? Yapmayın ya! bu kadar vurdum duymaz olmayın, ses verin biraz ya!
SilHocam, geleceğin stratejik meseleleri bilişim üzerine kuruluyken Dünyanın serseri çocuğu ABD 'nin "kapalı kutu" yazılımlarına tüm devleti bağlamak ne kadar mantıklı?
YanıtlaSilPardus bilgisayarlarda standart, Windows ise opsiyonel olmalı. Şu anda pardus kullananları parmakla gösteriyorlar. Durum tam tersi olmalı. Liseliler msn şifresi çalma maceraları yerine linux platformunda kod derlemeli.
Şu anda devletin elinde "Fatih Projesi" büyük bir fırsattır. Umarım değerlendirirler.
Saygılar...
Bence mevzu ne .deb paketlerinin Pardus altında kullanılabilirliği ne de başka TEKNİK meselelerdir. Mevzu, Tübitak'ın desteklediği bir projede BİLE çıkabilen ileriye dönük planlamaların bu kadar oynak olmasıdır. İnsanların içini rahat ettirecek planlamalarının olmamasıdır veya bunu insanlara yeterli ölçüde hissettirememeleridir.
YanıtlaSilEğer yarın öbür gün hakim güç değiştiğinde bu projede de köklü değişiklikler olacaksa haber etsinler de bilelim, başka arayışlara girelim.
Teşekkürler...
Tüm üniversitelerle iletişime geçilsin yazılımla, donanımla ilgili tüm bölümlerdeki öğrencilere hocalar bir görevi ödev, vize, final sorusu olarak versin. Casper bilgisayarın desteği istensin.
YanıtlaSilHocam eğer katılma imkanınız bulunursa devletin önce sunucularında .NET teknolojileri yerine java (play framework gibi araçlarla iş oldukça kolaylaşıyor) gibi teknolojileri kullanarak siteler geliştirmesini ve mebsis gibi sayfaların IE bağımlılığından kurtulmasını söylerseniz sevinirim. Bugünlerde sizinde bildiğiniz üzere akıllı tahtalar ve tabletler gündemde. Tabletlerde android kullanılıyor, onların sisteminde kalkıp pardus tabanlı bir sistem kullanalım demek şu an için hayal ürünü ancak duyumlara göre tahtalar içinde Windows 7 kullanılıyormuş, onlarda pardus kullanılması sağlamak iyi bir başlangıç olabilir. Yada hep söylediğimiz devlet kurumlarında pardus kullanılması için adımlar atılması gerekiyor artık, bunlar çalıştayda dile getirilmeli diye düşünüyorum. Bunun içinde yorumumun başında belirttiğim gibi öncelikle serverlarda kullanılan altyapının güncellenmesi ve uygulamaların microsoft ürünleri üzerinde çalışması bağımlılığın giderilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Umarım umut dolu sonuçlar alırız, iyi çalışmalar...
YanıtlaSilKendi paket sevdasından vazgeçilip .deb ile yola devam etmek ve isteniyorsa (Kamu tarafı için İncelenmiş Güvenli kodlama...) mirror-sunucular kurmak en mantıklısı (Bu da ayrı tartışılması gereken bir konu). Projeyi asıl tıkayacak noktanın paket yönetimi olduğu çok açık...
YanıtlaSilPaket yönetim yapısı değişmeden bu sistemin işlemeyeceğine eminim.
Diğer engellere sıra gelirde, sorunlar çözülürmü orası da belirsiz... Paket Yöneticisinin değişmesi tüm sorunu çözmez elbette ancak benim için ön eleme gibi...
(Nazım KARADAĞ)
Bireysel sürüme devam edileceğine bence hepsini birlikte içeren kurulumda istediğimiz opsiyonu seçebileceğimiz tek bir sürüm çıksın.Yüklerken isteyen istediği yazılımı ve masa üstü ortamını seçsin.
YanıtlaSilBen Ylmf OS u örnek göstererek derim daha önce ubuntu yu taban alan Çin menşeli bu dağıtım artık kendi paket sistemini kullanma başladı.Yani bağımsız bir dağıtım oldu.Sırf paket azlığından dolayı başka paket sistemine geçilmektense toplulukla daha iyi bir iletişim kurularak katkıları sağlanarak paket depolarının genişlemesine çalışılabilir.Ayrıca geçmiş yöneticisinden bahsetmek istiyorum.Pardus 2011 sürümlerinde olmayan geçmiş yöneticisi çok kullanışlı ve geliştirilse daha da yenilikçi(inovatif) bir Pardus teknolojisi olabilir.Hem kurtarma sistemi de daha da geliştirilerek mesela yedeği alınmış bir kopyadan sistemi yeniden yüklemek,ya da masa üstünü kurtarma gibi seçenekleri olan çok gelişmiş bir yapıya kavuşturulsa çok güzel olur diye düşünüyorum.Şu an zaten Linux dünyası için yedek alma yazılımları var.Yapılması gereken onların Pardus a uyarlanması port edilmesi.En baştaki konuya dönecek olursa Pardus kendi paket sistemini bırakıp .deb e geçerse eski heyecanı vermeyecek.Kendimden örnek verecek olursam ben Distrowatch da dağıtımları incelerken daha çok bağımsız(independent) dağıtımlar dikkatimi çekiyor.Hatta kendine has paket sistemi olan dağıtımlar daha çok ilgimi çekiyor ve Pardus da bunlardan bir tanesi.
YanıtlaSilMasaüstü deneyimi olarak KDE yi çok iyi bulmuyorum fakat paket bağımlılığı açısından zengin olması nedeniyle tercih edildiğini düşünüyorum.
YanıtlaSilSadece KDE ile kalmayıp Gnome da tercih edilmeli diye düşünüyorum.
Mobil cihazlar için de bir platform düşünülmesi son isteğimdir.
Başarılı bir çalıştay olması dileklerimle.
Pardus projesi bitirildikten sonra tübitak'tan bağımsız olarak özel ya da tüzel kişiler tarafından geliştirmeye devam edilmesine mani olmasınlar. "Pardus'un isim hakkı bizim, kimseciklere vermeyiz" diye tutturmasınlar.
YanıtlaSil2007 den beri tümüyle pardus kullanan bir bilişim öğrencisi olarak söyleyeceğim şudur; ortaya konan ürün iyiydi, ancak her zaman projenin kötü yönetildiğini düşündüm. bugün bitirilmesine karar veriliyorsa da bu teknik anlamda değil yönetimsel anlamda bir başarısızlığın sonucudur.
UAKE anladığım kadarıyla özgür yazılım geliştirmeye uygun değil. bu projeye yöneticilik yapması için görevlendirilen kişiler de öyle.
"garb kafasıyla işletim sistemi yaptık, şark kafasıyla yönetemedik" desinler ve bitsin bu iş.
Necdet hocam umarım verimli bir toplantı olur. Pardus'un sağlam bir Gnome desteği ilk aklıma gelen. Konuya hakim olmamakla birlikte şimdiye kadarki emekler boşa gitmeyecekse Deb paket sistemine geçilmesi mantıklı geliyor. Daha doğrusu mantıklı gelen sürekli güncellenen paketler yerine bunları Debian depolarından çekmek fakat Chromium gibi çok kullanılan programlar için daha hızlı güncelleme sunulabilir.
YanıtlaSilÖzel sektör ve devlet kurumları ilişki ve iletişim hakkında bilgim yok fakat TTnet bulutu, veya Turkcell gibi teknoloji şirketleri Pardus kullanıcıları için bir bulut servis sunsalar bu yenilenme dünya çapında ses getirirdi sanırım.
Bu söylediklerim uygulanabilir mi? Veya ne kadar uygulanabilir bilmiyorum.
Necdet Hocam;
YanıtlaSilPardus'un tam Türkçe hedefini yakalayamadı. Çoğu zaman karşımıza çevirilmemiş yerler çıkıyor. Proje yürümeyecek gibi ama, yürürse işe kadrolu çevirmenler alınsın.
Bunu söylerseniz sevirim.
Toplantı inşallah verimli olur Pardus için iyi bi ekip kurulmalı ve desteklenmeli aksi takdirde her sene çalıştay yapılır.Pardusu tanıtmak için üniversitede arkadaşlara arasında hep tanıttım ama geri dönüşleri çok hata var her yer ingilizce aslında ubuntu daha iyi gibi dönüşler aldım.Bunun önüne geçilmesi tübitakın sadece bilgisayar mühendisi degil yazılımdan anlayan kişiler hatta bu konuda uzmanlaşmış yabancı türk şirketle ile anlaşılmalı birde kde degilde kendimize ait bir masaüstü yapalım neden yapılmışını kullanıyoruz....
YanıtlaSilİnşallah çalıştay hayırlı olur...
Debian havuzu kullanılarak yola devam edilmeli ve Pisi paket yöneticisinden vazgeçilmeli. Havuzda yer alan paketlerin ve yardım bölümlerinin Türkçeye çevrilmesi üzerinde çalışılmalı. Her masaüstü için ayrı bir iso oluşturulmalı.
YanıtlaSilPiside ısrar ediliyorsa depodaki paket sayısının debian deposuna ulaşabileceği kadar geliştiriciye ihtiyaç olacaktır. Bulabilirseniz (bence bu zaman kadar bulanamadığına göre bulanamayacaktır) Pisi ile devam edebilirsiniz.
Gelistiricileri begenmiyorum acikcasi cogu daha yeni mezun hicbir acikkaynak gecmisleri yok sadece pardus kurup biraz oynamislar okadar bu insanlar ise neye gore secilip alindi ya da ulkede bunlardan baska hic mi adam kalmadi.
YanıtlaSilNe olursa olsun artik pardus birilerinin tekeli mali olmaktan cikmali herkesi kucaklamali onceden uc bes kisi pardusu sahiplenmisti kimseyi iceri sokmuyorlardi siteler kapattiriliyordu. Tekelcilik anlayisi bitmeli pardus butun turkiyeye acilmali.