Malumunuz olduğu üzere Pardus masaüstü ortamı olarak KDE ile birlikte geliyor. Kendi geliştirdiği teknolojiler de büyük oranda KDE'ye bağımlı. Bir dağıtımı diğerlerinden ayıran özelliklerin başında dağıtımın geliştirdiği teknolojiler geldiğinden Pardus üzerinde diğer masaüstlerinin kurulup çalıştırılabilir olması kullanıcılar için yeterli olmamaktadır.
KDE masaüstü ortamı Linux kullanıcıları arasında oldukça yaygın olarak kullanılsa bile gerek beğenilere, gerekse daha az fonksiyonel olmalarına rağmen daha az donanım kaynağı gerektirdikleri için tercih edilen başka masaüstleri de bulunmaktadır. Gnome, Enlightenment, Xfce, fluxbox ve LXDE masaüstü ortamları hali hazırda resmi veya gayrı resmi depoları kullanarak Pardus üzerine kurulabiliyor olmalarına rağmen Pardus'un geliştirdiği teknolojileri kurmak için bu masaüstlerinin yanında çok fazla bağımlılık kurulması gerekmektedir. İlave paketlerin kurulması çoğu durumda kullanılan masaüstünü amacından uzaklaştırmakta, bazı durumlarda ise KDE için çalışan özellikler diğer masaüstlerinde çalışmamaktadır.
ÇoMaK Pardus'un KDE haricindeki masaüstleri ile de KDE ile birlikte çalıştığı gibi çalışmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bunun için Pardus depolarında olmayan masaüstlerini depoya almak ve Pardus teknolojilerini KDE bağımsız hale getirmek gerekiyor. Yapılacak çok iş olduğunun farkındayız ama çalışacak ekip de geçen yıla göre hayli kalabalık.
Geçen yıl üzerinde çalıştığımız 64bit projesinden aldığımız cesaretle bu yıl da ÇoMaK projesini yapalım dediğimizde Pardus ekibinden geçen yıl olduğu gibi olumlu cevap alınca çalışmaya başladık bile. Çomak da bir yıl sürmesini planladığımız bir proje olarak TÜBİTAK ve ÇOMÜ arasında bir protokole bağlanarak sürdürülecek ve sonuçlarının Pardus'a dahil edilmesi hedeflenecek.
Projede çalışacak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tayfası:
- Kaan Özdinçer (Bilgisayar Mühendisi)
- Aydan Taşdemir (4. sınıf öğrencisi)
- Merve Yüzbaşıoğlu (4. sınıf öğrencisi)
- Mehmet Zahit Şamat (4. sınıf öğrencisi)
- M. Sertaç Türkel (4. sınıf öğrencisi)
- Gökhan Akgün (4. sınıf öğrencisi)
- Özge Barbaros (4. sınıf öğrencisi)
- Tayfur Yılmaz (4. sınıf öğrencisi)
- Alper Tekinalp (4. sınıf öğrencisi)
- Orçun Avşar (4. sınıf öğrencisi)
- Engin Manap (3. sınıf öğrencisi)
- Mesutcan Kurt (3. sınıf öğrencisi)
- Mehtap Gündoğan (2. sınıf öğrencisi)
Kısa bir süre sonra bir proje takvimiyle görüşmek üzere...
Yine çok güzel bir proje. Başarılar dilerim..
YanıtlaSilÇok güzel haberler bunlar. Başarılar diliyorum :)
YanıtlaSilGerçekten süper bir haber :) Umarım Pardus 2012 ile YALI'dan masaüstü ortamını seçecek durumda oluruz :)
YanıtlaSilGel de böyle haberleri duyunca gaza gelme :) Başarılar dilerim tüm çalışacak olanlara :)
YanıtlaSilTebrikler çok güzel bir proje. Pardus'un KDE'ye sıkışıp kalması çok anlamsız zaten. Umarım güzel sonuçlar çıkar bu projeden.
YanıtlaSilGüzel bir proje Necdet hocam. Bir GNOME kullanıcısı olarak sabırsızlıkla bekliyorum. Yalnız yazıdaki "KDE masaüstü ortamı Linux kullanıcıları arasında oldukça yaygın olarak kullanılsa bile gerek beğenilere, gerekse daha az fonksiyonel olmalarına rağmen daha az donanım kaynağı gerektirdikleri için tercih edilen başka masaüstleri de bulunmaktadır." cümlesi biraz hatalı olmuş. Sanki bir sonraki cümlede geçen masaüstü ortamlarını tukaka eder gibi durmuş. (Amacınızın o olmadığını, o olsa bu işe girişmeyeceğinizi biliyorum.)
YanıtlaSilSevindirici bir proje ve neredeyse ne zamandan beri dillendirdiğimiz bir girişim. Umarım meyveleri güzel olur.
YanıtlaSil64 bit, şimdi de ÇoMaK. Tebrik ediyor, başarılar diliyorum. 10 numarasınız :)
YanıtlaSilbi de bunlara compiz fusion da dahil olsa var ya o zaman pardus çok daha güzel olur...
YanıtlaSilinşallah o da bu proje dahil olur...
Mükkemmel bir haber.. Gnome gibi masaüstü yöneticilerin alternatif olarak sunulması pardusu bir kaç basamak atlacatacaktır.
YanıtlaSilBu haberin bir önemli noktası ise üniversitelerimizin artık pardus projesine ciddi anlamda dahil olması. Umarım, OTDU, Bilkent ve açık öğretim uygulamaları(e-eğitim uygulamaları) nedeni ile ar-ge gücü çok iyi olan Anadolu Üniversitesi'nin ilgili bölümleride bu pardusa katkı sağlar. Kolay gelsin :)
Gönülden Destekliyorum kde güzel ama düşük kaynak istemesi sebebiyle diğer masa üstlerinde ihtiyacımız var elimizde bir hayli eski makine var bu arada merakla bekliyorum Ahmet Kamacı
YanıtlaSilçalışmalarında başarılar diliyorum ve biliyorum başaracaklar
YanıtlaSilYolunuz açık olsun. En kısa zamanda projenin tamamlanmasını temenni ediyoruz.
YanıtlaSilNecdet Hocam çalışmalarınızı heyecanla takip ediyoruz. Bizleri gerçekten mutlu eden bu işler için teşekkürler. Proje şu an hangi aşamada merak içindeyiz. Lütfen forumlara ve e-posta listelerine küçük birer mesaj geçebilir misiniz?
YanıtlaSilHalısınız, yarın yazayım.
YanıtlaSilSüper. Eminim GNOME ile Pardus kullanici kitlesi daha da cok büyüyecektir.
YanıtlaSilLütfen avrupa servleri ile ilerletin isi. Bir avrupada yasayan türk icin, bir package indirmek icin bir hayli zaman aliyor... Sagilar
YanıtlaSil