14 Şubat 2010 Pazar

Akademik Bilişim 2010'un ardından

Yoğun yağmur altında geçen bir haftalık Akademik Bilişim macerası daha bitti. Muğla'da çok verimli bir kurs döneminin ardından 200'den fazla bildirinin sunulduğu, 40 firmanın stant açtığı, yaklaşık 1000 kişinin katıldığı çok güzel bir üç gün geçirdik.

Her yıl Akademik Bilişim öncesi yapılan Linux eğitimleri bu yıl katılım fazlalığı nedeniyle iki sınıfta 4 gün süresince yapıldı. Artık Akademik Bilişimlerin official eğitmeni olan Erdem Bayer'le birlikte bu yıl Devrim Gündüz de bir grubun eğitmenliğini yaptı. Katılımcılarla görüşmelerimizde herkesin çok memnun kaldığını duyduk. Bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak Konferans öncesi 2 günlük Bilişim Güvenliği Eğitimi de düzenlendi. Toplamda 150 kadar sertifika yazdığımızı söylersem katılım daha iyi anlaşılabilir sanırım. Güvenlik eğitiminin Yılmaz Çankaya tarafından verilen ikinci günü çok beğeni topladı.

Bildiriler 8 paralel oturumda üç gün boyunca sürdü. Sponsorların etkinliklerini dışarıda bırakarak konuşursak eğitim seminerleri ve bildiriler oldukça ilgi gördüler diyebilirim. Geçmiş yıllara göre daha yoğun bir dinleyici kitlesi vardı salonlarda. Bildirilerin kalitesi hakkında aynı şeyi söylemek maalesef mümkün değildi. Çok sınırlı sayıda bildiride yapılan işler anlatıldı. Tecrübelerin paylaşımının çok faydalı olacağı böyle bir etkinlikte hala 10 yıldır bildiğimiz kavramları hiç bir uygulaması olmadan anlatan çok kalabalık bir grup vardı.

Pardus'un 64-bit portu için çalışan Mete, Meltem ve Metin yaptıkları işi anlatan bir sunum yaptılar. Çok fazla heyecanlıydılar, ileride elbette daha iyi sunumlar da yapacaklar.

Muğla'da ULAKBİM eski müdürü Tuğrul Yılmaz'nın dekanlığını yaptığı Mühendislik Fakültesinin daha bu yıl ilk öğrencilerini almış olan Bilgisayar Mühendisliği bölümü çok genç bir kadro ile bizi ağırladı. Bilgi İşlem Daire Başkanı Osman Keleş ve ekibi her yere koşarak etkinlikte herkesi memnun etmeye çalıştılar. Ulak-CSIRT'ten tanıdığımız Enis Karaarslan'ın da kadrosuna dahil olduğu Muğla Bilgisayar Mühendisliği bölümü etkinliğin üstesinden başarıyla geldi.

Eski yılların aksine neredeyse hiç bir stk (LKD bile) yoktu Akademik Bilişim'de. Üniversitelerin bu kadar yoğun katılım gösterdiği tek platform bu iken bunu değerlendirmemeyi seçmeleri ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu bence. Pardus da atak davranmadı bu etkinlikte.

Mustafa Akgül, Ethem Derman, Ufuk Çağlayan gibi efsane isimlerle aynı masada oturma ve sohbet etme fırsatı bulduğum bu etkinlikte yine bolca harika insanla tanıştım. Adını bilip ilk defa görüştüklerim olduğu gibi barış çubuğu tüttürdüğüm biri de oldu. Birlikte projeler yapmak için sözleştik. Heyecanlarımızı, dertlerimizi paylaştık. Üniversite çalışanlarıyla Mayıs ayında Isparta'da ULAKBİM çalıştayında ya da seneye Akademik Bilişimde Malatya'da buluşmak üzere sözleşerek ayrıldık.

1 yorum:

izlediklerimden öğrendiğim bir şeyler var

İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...