28 Aralık 2006 Perşembe

Akademik Bilişim 2007

31 Ocak - 2 Şubat 2007 tarihlerinde Dumlupınar Üniversitesinde düzenlenecek olan Akademik Bilişim Konferansına katılmak için Kütahya'da olacağım. Erdinç'le birlikte ikinci gün başka bir ile daha seminere gitmeyi planlıyoruz ama zaman gösterecek artık. Kütahya'ya yakınlarda oturan, gelme imkanı olan herkesi bekleriz. Özellikle listelerde ağzına geleni yazanları yüz yüze görmek için bir fırsat olur. Hem fotolarını çekeriz, hem de bilgilerinden faydalanmış oluruz ;) Listelerde atıp tutmaya benzemez, buyrun bekleriz.

27 Aralık 2006 Çarşamba

Malatya seminerinin ardından

Geçen pazar günü Çanakkale'den İstanbul'a otobüsle, oradan da Malatya'ya uçakla yolculuk ettim. Aslında bir uçak seyahati ile ilgili anlatacak fazla bir şey olmuyor. En fazla uçak ıssız bir adaya (İstanbul - Malatya arasında pek mümkün değil ya neyse ;)) düşse yanıma aldığım üç şey olarak linux yüklü ve şarjı tam bir notebook, pijama ve en önemlisi cep telefonunu seçtiğimi yazabilirdim belki. Ama uçakta yanımda hangi sanatçının oturduğunu yazsam yolculuğun bir kaç blog girdisi gücünde olduğu anlaşılır herhalde: Mustafa Topaloğlu. Hayır, uzaydan hiç konuşmadık.

Havaalanında Mustafa Hoca ve iki öğrencisi karşıladılar beni. Gece bire kadar Mustafa hocayla sohbet ettik. İki bilgi işlemci olarak iyi anlaştığımızı söyleyebilirim. Kendisini zaten camiadaki herkes gibi bende şenlikten, gezegenden tanıyordum. Böyle uzunca konuşma fırsatı bulduğuma sevindim.

Pazartesi sabahı (saat 11 sabah sayılırsa) Server Hoca da kaldığım misafirhaneye gelme nezaketinde bulundu. Mustafa hocanın götürdüğü lokantada yediğimiz harika öğle yemeğinden sonra kongre merkezine geçtik. Malatya İnönü Üniversitesini ilk defa görmüş olmama rağmen çok beğendim. Özellikle kongre merkezleri sanki Akademik Bilişim için yapılmış. Hem üniversitenin imkanları yeterli hem de Linux ve özgür yazılımlarla tanışık bir kitle var Malatya'da. Seneye belki akademik bilişim için de gideriz belli mi olur.

Malatya Seminer Salonu


İnönü üniversitesi zaten linux'u en yoğun olarak kullanan yerlerden biri olduğu için katılımcılar seminerde anlattıklarımın çoğunu zaten biliyorlardı. Okulun son haftası olduğundan katılım fazla sayılmazdı. Benden sonra Server hocanın "Bir Bestecinin Gözünden PARDUS" seminer vardı. Özellikle sonundaki müzik kısmı oldukça keyifli geçti benim için. Akşama kadar yine yiyip içtikten sonra, bu sefer anlatacak bir şeyi olmayan bir yolculukla geri döndüm. Akşam yemeğinde tanıştığım Fatih Avcı ile bir linux semineri planladığımızı da yazmadan geçmeyeyim. Onun da adını listelerden biliyordum ama ilk defa karşılaştık. Tanıdığıma memnun oldum.
Çok az da olsa Malatya'da çektiğim bir kaç fotografa buradan ulaşılabilir. Aslında öğrenci arkadaşlar başka görüntüler de kaydettiler ama henüz bana ulaşmadı onlar.

23 Aralık 2006 Cumartesi

yenice seminerlerinin ardından

Dün 200km yol gidip gelip Yenice Meslek Yüksekokulunda Linux ve Özgür Yazılım seminerleri verdik. Hem çok iyi ağırlandık hem de katılım çok iyidi. Yenice nasıl bir yer diye merak edenler için yemek yediğimiz otelden bir görüntü:
Yenice Manzarası


Çanakkale'den vaktinde çıkamadığımız için Yeniceye planladığımız saatte yetişemedik. Hem yok berbattı, hem de kar yağıyordu. Neyse, eğer programı planladığımız gibi gerçekleştirmeye çalışsak geç saate kalacağımız için ben konuşmamı yapmadım. İlk olarak Pınar konuştu. Hem seminer konusunun Pardus olmasından hem de Pınar'ın artık tecrübeli bir konuşmacı olmasından dolayı güzel bir seminer oldu.
Pınar Yanardağ


Bu seminerden sonra yemeğe çıktık. Bu ara ilk seminerlerini verecek olan Figen ve Şule için hem iyi hem de heyecan arttırıcı oldu ;) Faik'le benim tuzumuz kuru olduğu için bolca yedik, içtik, lafladık. Figen'in seminerinden önce gelen yerel basına Pınar bir açıklama yaptı ve seminere geçtik. Öğleden sonra Firefox anlatan Figen heyecanını dinleyiciye hiç yansıtmadığından başarılı ve eğlenceli bir seminer verdi. Firefox seminerini daha önce Arda'nın yapmayı planladığınız yazdığı şekilde Html Slidy ile anlatması da ayrıca güzel oldu.
Figen Bozkurt


Son seminerde Openoffice.org anlatan Şule de gayet başarılı bir seminer verdi. Bu seminerden sonra sağolsun Faik'de bizi kırmadı ve Çanakkale'ye beraber geri döndük. O uzun zamandır bu yolu gidip geldiğinden bize rehberlik etti ve arada bir yarışarak geri döndük ;) Arkadaşlar için çok iyi bir tecrübe oldu bu seminerler.

Şule Toker


Yarın akşam bir seminer için Malatya'ya gidiyorum. İlk defa Malatya'yı görme fırsatı bulacağım. Mustafa Hoca ve Server Hoca ile de görüşmek için de bir fırsat olacak. O seminerden sonra da yazarım bir şeyler.

20 Aralık 2006 Çarşamba

ilk günün ardından

Pardus 2007 çıkalı bir gün oldu ama ftp.comu.edu.tr'den 2000'in üzerinde indirildi. Ben bunları yazarken 60 kişi daha indirmeye çalışıyor.

18 Aralık 2006 Pazartesi

Pardus... Özgürlük için...

Kurulanı burada, çalışanı burada.

MacBook veya Sun'da özgür işletim sistemi koşturmak veya "yoksa Pardus'u sevmiyor muyum?"

Bu akşam "yoksa Pardus'u sevmiyor musunuz?" şeklinde özetlenebilecek bir mail aldım. Temel dayanağı olarak sayfamda pardus bannerı bulunmadığını ve daha önce debian kullandığımı yazdığımı gösteriyordu. Hatta Oğuz ve Pınar'ın günlüklerinden de bilgi işleme gelenlere debian kurdurduğumu okumuştu maili yazan.

Bu konuyla ilgili çevremden de arada bir sorular aldığımdan buraya yazayım da kurtulayım istedim. Aslında hiç lafı uzatmadan elbette Pardus'u seviyorum diyebilirim. Pardus'u kullanmamın nedeni (evet işyerinde Pardus kullanıyorum) ulusal olması değil. Yani ulusal olması elbette güzel ama sadece bunun için bir işletim sistemini kullanamam ben. Destek veririm, orası ayrı ama kullanmak için beğenmek ve işlerini onunla görebilmek lazım. Hakikaten beğendiğim ve istediklerimi yapabildiğim için kullanıyorum Pardus'u.

Bir de şu sun makina alıp da solaris yerine debian kullanma olayına açıklık getireyim. Aslında oldukça açık ama yine de yazmakta sakınca yok. Sorunun cevabı açık: Özgürlük için. Neden winmodem sahibi olanlar bu alet onun için yapılmış, en iyi win'de çalışır onu kullanayım demiyor ve linux kullanıyorlarsa, neden MacBook üzerinde ulan Apple'dan iyi mi bileceğim en iyisi MacOS kullanmak demiyor ve Linux kullanıyorlarsa, neden üzerinde winxx için tasarlanmıştır yazan laptoplarda, masaüstü bilgisayarlarda, sunucularda linux kullanıyorlarsa, neden linux'u desteklediği üzerinde yazmayan yazıcıları linux ile kullanmaya çalışıyorlarsa, ben de o yüzden sparc işlemcili sun bilgisayarda linux kullanıyorum: özgürlük için.

Bir kaç söz de debian için yazayım. Bence debian çok önemli bir proje. Ben belki bir gün debian kullanmayabilirim ama bu ona karşı düşüncelerimde bir değişikliğe yol açmaz. Bazen insanı deli de etse taviz vermez tavrından dolayı yaşamalı debian.

Son zamanlarda günlük girdilerimin fantastik başlıklar taşıdığını ve metinler içinde çılgınca linkler verdiğimi düşünerek neden? diye soranlara güzel soru cevabını veriyorum ;)

Son olarak Pardus 2007 çıktığında bir yansıdan indirmek isterseniz kurulanını buradan, çalışanını buradan indirebileceksiniz. Çok müşterisi olacak diye tahmin ediyorum. Bir gün sonra şu kadar kişi indirdi bizden diye bir haber veririm.

17 Aralık 2006 Pazar

prensler ve prensesler, uygulamalı Ruby semineri ve genel relativistik madde alanları üzerine

Bu akşam cnbc-e'de seyrettiğim Prensler ve Prensesler adlı filmi not edeyim de daha önce seyretmemiş olanlar bir fırsatını bulup seyretsinler. Fransızca anime olur muymuş demeyin japon animelerinden oldukça farklı ama güzel. Yaklaşık bir saatte altı kısa öykü anlatılıyor. Hepsi birbirinden ilginç.

Bu filmi yayınlayan kanalın (cnbc-e) o kadar berbat bir sitesi var ki, ancak bu kadar olur.

Princes et princesses

7 Aralık 2006 Perşembe

maraton başlıyor

Aralık ayı Linux seminerleri açısından oldukça bereketli bir ay oluyor. LKD'nin yurdun her köşesini gezen ve gezdiren çalışma grubu Seminer-ÇG bu ay birçok seminer düzenliyor, etkinliğe katılıyor:

  • 30 Kasım-03 Aralık 2006 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen BİLİŞİM-Ankara'06, 3. Bilgisayar, Yazılım, Telekomünikasyon, Internet Teknolojileri ve E-Devlet Uygulamaları Fuarında 30 Kasım ve 3 Aralık günleri Abdullah Anar, 2 Aralık günü Türker Gülüm "Linux Nedir" konulu seminerler verdiler.

  • Adana Bilişimci İşadamları Derneği ile birlikte Kobilerde Linux kullanımının arttırılması için düzenleyeceğimiz seminerler 8 aralık cuma günü başlayacak. İki gün sürecek seminerlerde Doruk Fişek ve Oğuz Yarımtepe seminerler verecekler. Doruk zaten seminer konusunda bir efsane ama Oğuz da giderek tecrübeli bir konuşmacı oluyor (evet, kendime bir mutluluk payı çıkarıyorum bundan). Umarım seminerlerden günlüklerinde bahsederler biraz. Seminerler için ön kayıt yaptırmak gerekiyordu ama sayfaya baktığımda başvuruların kapandığını görüyorum. Seminerlerin dolu bir salonda yapılacağını öğrenmek ne kadar güzel.

  • 11 Aralık pazartesi günü Makina Mühendisleri Odası ve seminer-cg üyesi Abdullah Anar'ın organizasyonuyla MMO Ankara Şubede saat 18:30'da Pardus geliştiricisi sayın Koray Löker bir "Pardus" semineri verecek. Seminerleri önce Koray'a yazıp sonra haber veriyoruz ama sağolsun Koray henüz şikayetçi değil durumdan.

  • 15 Aralık Cuma günü Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar ve öğretim Teknolojileri öğretmenliği Bölümü'nde Pardus geliştiricisi Gökmen Göksel "Linux Nedir?" konulu seminer verecek.

  • 19 Aralık'ta bu kez Marmara Üniversitesinde PostgreSQL Kullanıcıları Derneği Başkanı Devrim Gündüz "Linux Nedir?" konulu bir seminer verecek.

  • 21-23 Aralık tarihlerinde bu yıl onbirincisi Ankara TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde düzenlenecek olan "Türkiye'de Internet" Konferansına her yıl olduğu gibi bu yıl da katılıyoruz. Üç gün boyunca toplam 12 linux ve özgür yazılım seminerimiz olacak. Çanakkale havaalanı da tekrar faaliyete geçti ama bir hafta sonra zaten bayram tatilinde geleceğim için bu seminerleri dinleyemeyeceğim. Hem okulun da son haftası olacak, yok yok olmaz. Tamam insan Ankara'yı özlüyor ama olmaz. Ankarada olan veya gitmeye imkanı olanların güzel vakit geçirebilecekleri seminerler olacak. Bence kaçırmasınlar. Bu konuşmacıları birarada dinlemek her zaman mümkün olmuyor.

  • 22 Aralıkta bizim üniversitenin Yenice Meslek Yüksekolunda Linux ve özgür yazılım seminerlerimiz olacak (Ankara'ya gitmemek için bir sebep daha). Bu seminerlerde iki yeni konuşmacı daha kazanmış olacağız: Figen ve Şule. Yaz aylarında yazmıştım onlarla ilgi. Pek çalışkan arkadaşlar. Bu haftayı Ankara'da o çalıştay benim, bu sempozyum senin diyerek geçiriyorlar ama iki satır yazıp şöyle şöyle oldu diyemediler. Neyse, illa müthiş bahaneleri vardır eminim. Ya da daha iyisi bir şey yazın demediniz ki, hocam diyebilirler. En güzeli de bu olur herhalde. Yenice'de tecrübeli seminer konuşmacımız Pınar'da konuşacak . Onun bir de bir hafta önce İstanbul'da Ruby semineri var (evet, üçünden de kendime mutluluk payı çıkarıyorum ne var bunda?).

  • Yenice seminerlerinden sonra pazar günü Malatyaya seminer için uçacağım. 25 Aralıkta Server Acim hocayla birlikte iki seminer vereceğiz. Ben "GNU/Linux ile Akademik Uygulamalar" başlılı bir seminer vereceğim. Malatya İnönü Üniversitesi zaten Linux kullanan bir üniversite olduğundan onlara bu belgede anahatları çizilmiş konulardan bahsedeceğim. Bu belgeyi çevirip güncellemeyi ne zamandır istiyordum zaten. Daha önce Malatya'ya da hiç gitmemiştim, bakalım aralık ayının sonunda nasıl olacak. Seminer için bizi davet eden arkadaşlar şimdiden sayfalarından duyuruya başlamışlar.


  • Seminerlerimiz bunlarla sınırlı(!) kalmayacak. Henüz yazışmaları süren ama bu ay içinde gerçekleştirmeyi planladığımız (kesinleşmeyen) Bursa/Görükle, Afyonkarahisar, Konya ve Balıkesir seminerleri var. Gerçekten sıkı çalışıyoruz.

    Siz bu satırları okurken seminer-cg listesinde yeni seminerlerin hazırlıkları yapılıyor.

    izlediklerimden öğrendiğim bir şeyler var

    İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...