28 Mart 2006 Salı

bedava olmasa da özgür yazılım

Aylar önce üniversiteye RHEL alacağımı yazmıştım. 2000'de okulun ftp'sinde iso'u varken satın aldırmıştım redhat-6.2'yi. Onlar özgür yazılıma destek oluyorlar biz de onlara destek olalım diye düşündüğümüzden zaten kullanıyor olduğumuz 6.2'nin parasını verip almıştık. Şimdi kutusunu hatıra olarak saklıyorum. Aradan geçen yıllarda kutular da iyice küçülmüş, üç tane RHEL4 kutusu bir redhat-6.2 etmiyor:

21 Mart 2006 Salı

fedora 5

Tahmin ediyorum pardus gibi 10000'den fazla talibi çıkmaz ama yine de yurt içinden bir üniversiteden indireyim diyenler fedora 5 isolarını buradan indirebilirler.



Linux Kurulum Şenliği NASIL belgesini buradan, Linux i386 Önyükleme Kodu NASIL belgesini ise buradan okuyabilirsiniz.

20 Mart 2006 Pazartesi

ben de bir ihale kazandım sonunda

Daha önce de bir kaç sefer teşebbüs etmiş ama kazanamamıştım. Hep son anda daha yüksek teklif veren birileri çıkıyordu. Bugün minicik bir tv aldım. Artık ne işimize yarayacak bilemiyorum ama kazanmak fena bir duygu değilmiş.

Haftaya yeni işine başlayacak arkadaşı şimdiden tebrik ediyorum ;)

14 Mart 2006 Salı

imtiyaz her zaman o kadar da iyi olmayabiliyor...

Uzun gece boyunca kullanıcıların kotalarını küçük bir grafik ile görmelerini sağlamaya uğraştım. Bu kadar basit bir iş nasıl bu kadar uzun sürdü yazayım da aleme ibret olsun. İlk olarak bunu daha önce yapmışlardır, çözümlerden birini bulayım, kullanayım diye düşündüm. google sağolsun hemen bir sürüsünü buldu getirdi. İlk bulduğum çalışmayınca suçu hemen ona attım. Ne zaman ilk bulduğun çalıştı ki filan diyerek sıradakileri denedim. Ardı ardına üç başarısız denemeden sonra hatanın benim sistemimden kaynaklanabileceğini düşündüm (dahice olmadığının farkındayım). Acaba imap sunucusunu kota desteği olmadan mı kurdum diye kendimden şüphelendim. Baktım:
telnet localhost 143

Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.localdomain (127.0.0.1).
Escape character is '^]'.
* OK [CAPABILITY IMAP4rev1 UIDPLUS CHILDREN NAMESPACE THREAD=ORDEREDSUBJECT THREAD=REFERENCES SORT QUOTA IDLE
STARTTLS] Courier-IMAP ready. Copyright 1998-2003 Double Precision, Inc. See COPYING for distribution information.
a login postmaster@mydomain.com my_password
a OK LOGIN Ok. (successful login!)
a logout (logs you out)
* BYE Courier-IMAP server shutting down
a OK LOGOUT completed
Connection closed by foreign host.

IMAP'in kota kabiliyeti vardı ama olmuyordu işte. Kullanıcı kotasının % şu kadarını kullanıyor diye gösterdiğini iddia eden programcıkların hiç biri işe yaramadı. Madem kotayı imap'den öğrenmem mümkün olmuyor, ben de sistemden okuyayım kullanıcının kotası dedim. Evet, doğru tahmin ettiniz; bu da işe yaramadı.

/dev/sdb1  /home  ext3  defaults,grpquota,dev,usrquota,exec  0  0
Disk bölümlerinin kota desteği olduğundan emindim ama insan 5-6 saat sonunda bildiklerinden de şüphelenmeye başlıyor. Bir kaç saat belge okudum (sabırlıyımdır) tekrar döndüm bu işe ama nafile OLMADI, OLMADI. Kaynak kodlarına baktım. Anlaşılır, açık kodlar ama derdime derman olmadılar.

Neredeyse pes etmiş bir halde masadan kalktım ve bazen böyle olur, neden olduğunu bilemezsin ama olur diye düşündüm. Beş dakika geçmeden denemeleri yaptığım kullanıcının kotasının olmadığını farkettim. Dosya sisteminin, imap sunucunun ve hatta programların kotalarla bir sorunları olmadığını, denemeleri yaptığım kullanıcının, yani benim, torpilli biri olduğumdan gösterecek birşey bulamadıklarını anladığımda tarifi zor duygular yaşadım. Sıradan ölümlülerin hesaplarında her şey olması gerektiği gibiydi. Ben de şimdi onlar gibi uyumaya gidiyorum...

10 Mart 2006 Cuma

yeni lkd üyeleri

Linux Kullanıcıları Derneğine bilgisayar mühendisliği öğrencisi 20 yeni üye:

İsmail Hakkı Eren, Kirami Kaçan, Figen Bozkurt, Süleyman Karabaş, Cem Sönmez, Şule Toker, Onur Doğan, Alper Adagülü, Aykut Başan, Gökhan Top, Seyfettin Atlı, Fatih Yıldız, Y.Özmen Gök, Varol Güven, Mümüne Özçetin, Anıl Uğur, Mehmet Arpa, Mehtap Gündoğdu, Serdar Yiğit, Ekrem Kocadere

Hoş geldiniz...

6 Mart 2006 Pazartesi

sağduyu denilen şeyi temelli kaybediyoruz galiba

Hem linux listelerinde hem de gezegen de sağduyuyu giderek kaybediyoruz maalesef. Listeleri, gezegen'i yönetmek her zamankinden daha zor olmuştur diye tahmin ediyorum. Hiç tanımadığı, karşılaşsa ne diyeceğini bilemeyecek insanlar listelerden, gezegenden açıkça başkalarına sövebiliyor. Şaşkınlıkla izliyorum. Birine et beyinli demek düşünce özgürlüğü filan olamaz. Bunları aramızdan temizlemeliyiz.

Yoksa bana dokunmayan yılan bin yaşasın mı diyorsunuz?

sonunda ben de kablolardan kurtuldum

Sayın Ali Erdinç Köroğlu'nun hazırladığı aek-wifi-tr'yi kullanabilmek için laptop'un kablosuz arayüzünü aktif ettim. Aslında bu işi aylar önce yapmam gerekirdi ama tembellik, debian'da her şeyin kolayca olmayışı, yanımda sürekli utp kablo bulunması gibi etkenlerden hep ertelemiştim. Neyse uzun lafın kısası apt ile ieee80211-source ve ipw2200-source paketlerini kurduktan sonra basitçe module-assistant kullanarak işimi hallettim. Gerçekten çok basit olduğundan üzerinde yazmaya bile değmez aslında. Sağda solda debian üzerinde kablosuz ağ ayarları ile ilgili yazılar var ama dağıtımın kendi paketlerini değil de kaynak koddan kurulumları anlatmışlar. Ben, eğer varsa elbette, hangi dağıtımı kullanıyorsam (evet değişiyor zamanla) onun paketlerini kullanmayı tercih ettiğimden onları kullanamadım.



Kablosuz arayüzleri kurulum sırasında otomatik tanıyan dağıtımlar olduğunu hatırlatacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum. Siz de sağolun sayın Köroğlu.

3 Mart 2006 Cuma

gönül adamlığı üzerine

Geçen hafta üniversitede çalışanların yoksulluk sınırının altında maaş aldığını yazmıştım. Bu yazıma çok nazik yanıtlar aldığım gibi "bu iş gönül işi, git başka iş yap o zaman" diyenler de oldu. Akademisyenliği gönül adamlığı ile karıştıranlara (benim de pek sevdiğim) bir gönül adamınının şiirleriyle yanıt vermek isterdim ama şimdilik bir fotografı ile yetinelim, sıra şiirlere de gelir elbet.

izlediklerimden öğrendiğim bir şeyler var

İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...