Bilgisayar mühendisliğindeki yüksek lisans tez konum şifreleme ile ilgili olduğundan (konumla doğrudan ilgisi olmamasına rağmen) tezime Türkçe'deki düzenlilikler ile ilgili bir bilgi eklemek istemiştim. Sağolsun Murat'ın yazıverdiği bir programcık yardımı ile oluşturduğumuz grafik aşağıdaki gibiydi:
Daha büyük hacimde veri kullanıldığında oranlarda küçük oynamalar olabilir ama genel yapının fazla değişmeyeceğini düşünüyorum (Şifreleme için dildeki ikili ve üçlü düzenlilikler de önemlidir ama onlar klavye konusunun dışında kalıyor). En fazla kullanılan harfin (~%11) A olması ve onun sol elin küçük parmağı ile yazılıyor olması bile Türkçe Q klavyenin savunulmasını imkansız hale getirir bence. Sen ne kullanıyorsun derseniz, malesef Q klavye kullanıyorum ama zaten doğru bildiğim şeylerin hepsini hayata geçirebilmiş değilim. Türkçe F klavye bizim için en uygun diziliş mi bilmem ama Q'nun uygun olmadığını görebiliyorum.
Grafiğe bakınca içinde E kullanmadan roman yazanlara/çevirenlere bir kere daha hürmetlerimi göndermek istiyorum.
"Genel Relativistik Madde Alanlarının Kollinasyon Sınıflaması" ile alakalı birşey yazarsam belki matematikteki tezimden de alıntı yapabilirim.
Merhaba,
YanıtlaSilSize bu istatistiğin genişletilmiş halini (10 milyon kelime üzerinden) gönderebilirim, zemberek otomatik olarak çıkarıyor bunları.
Bir de harflerin kullanım istatistikleri yeterli değil yanıltıcı olabilir, türkçedeki kelimelerdeki harflerin dizilimleri ile klavyede sıra ile erişimleri sırasında harcanana enerji arasındaki ilişki kurulursa ancak işe yarar bir sonuç çıkartılabilir.
Bu bilgileri gönderebilirseniz çok memnun olurum.
YanıtlaSilSadece harflerin kullanım oranlarının klavye için yeterli olmadığı konusunda size katılıyorum.
ilgilendiğiniz için teşekkürler. göndereceğiniz istatistiği merakla bekliyorum.
Necdet'cim,
YanıtlaSilGecenlerde bir yaziya rastlamistim: "Why QWERTY?", Bloga not dusmusum. Ilgini cekerse linki su: http://sc0ri0n.blogspot.com/2005/11/why-qwerty.html