10 Aralık 2013 Salı

F Klavye dönemi başlıyor

10 Aralık 2013'te yayınlanan Başbakanlık Genelgesi[1] hem eğitim öğretim hem de çalışma hayatımızda yeni bir önemi başlatacak gibi duruyor.



Genelge çok kısa ama okumaya üşenenler için özetleyeyim. Bilgisayar kullanımı hızla artmış, bilgi toplumuna dönüşmemiz için hızlı yazmamız büyük önem taşıyormuş, F klavye Türk diline daha uygunmuş. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kademeli olarak F klavyeye geçiş yapılması öngörülen genelge ile 2017 sonuna kadar bu geçişin yapılması isteniyor.

İhale aşaması başlamış olanlar haricinde kamuda bundan sonra alınan tüm bilgisayarların F klavye ile alınması zorunluluğu da getirildiği gibi mevcut klavyelerin de yenilenmesi gerekecekmiş.

Bu yeni klavyenin eğitimi için de www.fklavye.gov.tr adresinden uzaktan eğitim yapılması planlanıyor. Özel sektörün bile teşviklerle F klavye kullanımına özendirilmesi genelgenin hedefleri arasında.

2010 yılında çıkan ve kamunun IPv6 kullanımına geçişini kademeli ve ayrıntılı olarak tarif eden Kamu Kurum ve Kuruluşları için IPv6'ya Geçiş Planı[2] başlıklı genelgenin uygulanmasının bir fiyasko olduğunu daha önce yazmıştım[3]. Bunun da sonunun benzer olacağını fikrindeyim.

Ülke olarak sorunumuzun hızlı yazmak değil daha kaliteli içerik üretmek olduğunu düşünüyorum. Bu genelgenin de uygulanabileceğini hiç sanmıyorum.

[1] http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/12/20131210-9.htm
[2] http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/12/20101208-7.htm
[3] http://www.nyucel.com/2013/09/ipv6-gecis-fiyaskosu.html

16 yorum:

  1. Ben son zamanlarda işimde python ve js. yazıyorum, F klavye kullanınca nasıl daha hızlı yazacağıma bir türlü aklım yatmıyor. Hızlı yazsam ne olacak ki zaten?

    YanıtlaSil
  2. Kodlama yapıyorsanız zaten bolca İngilizce kelime kullanıyorsunuz demektir. Q klavyenin çıkışı daktilolardaki harflerin sıkışmasını önlemek için sıkça kullanılan harflerin birbirine uzak yerlere koyulmasıyla oluşmuştur. F klavye ile daha hızlı da yazabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. her şeye muhalefet gibi görülebilir ancak bence doğru bir karar.
    çünkü gerek okullar gerekse maliyede karşılaştığım,gördüğüm durum. klavye düzen olarak Q işletim sistemi F olarak klavyeye bakmadan yazılıyordu.
    ha hemen olacak bir durum değil ancak en azından adım atıldı yavaş yavaş gerçekleşebilir bence
    hem f klavye alma zorunluluğuda getirilmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karar dogru, evet, ama is karar almakla bitmiyor. Yucel hocamin da dedigi gibi, IPv6ya geciste de ayni sey oldu. Aldiginiz kararin hayata gecmesini saglayacak birilerini de belirlemeniz gerekiyor. IPv6ye gecelim, eyvallah, ama kamu kuruluslarinin ve subelerinin vs hicbirinin (hadi cogunun diyelim) muduru IP nedir bilmez, IPv6ya gecisi nasil yapsin? Kurum kurum, sube sube dolasip o gecisin yapilmasini saglayacak birileri olmasi gerekirdi bence. F klavye konusu da ayni. 'F klavyeye gecin' demekle is bitmiyor. Bir kontrol mekanizmasi yoksa, karar noktasindakiler degisikligin faydali olacagina ikna olmadiysa, genelgelerin uygulamaya gecmesini saglayacak birsey de yoktur. 2017 yili geldigince, bir de bakacaksiniz ki F klavyeye gecmek diye birsey hatirlanmayacak bile.

      Sil
    2. Kararın doğru olmasını düşünmek çok yanlış. Öncelikle, tuşların dizimi ile uğraşmak yerelleştirme çabası değildir. Yerelleştirme çalışmalarının nasıl yürütültüğünü, sonuçlarının nasıl olduğunu Kediciğimizde çok güzel gördük. ( Hani bir pardus vardı? ). Burada yapılan sadece uluslar arası entegrasyon kopukluğu yaratmaktır. Ayrıca kamu da boşa harcanacak para da cabası.

      Sil
    3. Kararın doğru olmasını düşünmek çok yanlış. Öncelikle, tuşların dizimi ile uğraşmak yerelleştirme çabası değildir. Yerelleştirme çalışmalarının nasıl yürütültüğünü, sonuçlarının nasıl olduğunu Kediciğimizde çok güzel gördük. ( Hani bir pardus vardı? ). Burada yapılan sadece uluslar arası entegrasyon kopukluğu yaratmaktır. Ayrıca kamu da boşa harcanacak para da cabası.

      Sil
  4. @1'e cevap olarak. Ben de son 1 senedir python ile yazıyorum. programlama konusunda bir dezavantajı yok. hatta python biraz daha konuşma diline yakın sayılabileceği için avantajı fazla. Türkçe/İngilizce farketmez yazma hızını ciddi şekilde artırıyor. ama geçiş dönemi çok sancılı. kararı alıp, ciddi şekilde üzerine gitmek lazım. 1-2 hafta bilgisayarı yeniden öğreniyormuşsun gibi oluyor :)

    YanıtlaSil
  5. Boyle seylerle ugrasmak yerine kaliteli icerik uretme konusunda cok haklisiniz.

    Ayrica artik herkes bilgisayar kullaniyor. Facebook sagolsun herkes chat yapmaktan yeterince hizli yaziyor zaten. Devlet kurumunda yeni ise baslayan bir kisi bu F klavye yuzunden aksine yavaslayacak.

    Bu tur seylerde dunyanin uyguladigi standartlari uygulamak en iyisi diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belçika'da yaşıyorum, AB, NATO ve pek çok avrupa kökenli şirketin merkezine ev sahipliği yapan ülke. Azerty klavye kullanıyorlar. Azerty olmayan dizüstü bilgisayar vs kolay bulamıyorsunuz.

      Dünyanın uyguladığı bir standart yok diyebiliriz :)

      Sil
  6. Bana kalırsa oldukça doğru bir karar. Uygulanması başarısız olabilir. Fakat, bendeniz gibi F klavye kullanıcısı olanlar için piyasada F klavye bulmak neredeyse imkansız. Böyle bir karar ile bana göre, en iyi teknolojik icadımızın yok olmasının önüne bir nebze geçilebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harflerin sıralanmasının en önemli teknolojik icad görmeniz çok manidar.

      Sil
    2. Herkesin bir birikimi ve ifade tarzı var, Sonuç olarak F klavye var. Fayda-zarar konularına odaklanın. Kelimelerle oynayan kelimelerin arasında kalır ;)

      Sil
  7. ingilizce klavye kullananlar isyanlarda :)

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle doğru bir karar, ingilizce klavye kullanan arkadaşlarım duymasın :)

    YanıtlaSil
  9. Sayın Nyucel, birçok faydalı çalışmaya önayak olmuş bir insansınız. Yazınızı evirip çevirip okudum. En sağlam tespit olarak bunun ne kadar uygulanıp uygulanmayacağı konusuna katılıyorum. Ancak hızlı yazmak üretim demektir. Belki insanlar sohbetlerde hızlı yazarak bir katkı sağlayamazlar ama koskoca bir ülkede herkes, her kurum, her teşebbüs vs.. hızlı yazarak hatırı sayılır bir kazanım elde ederler. F klavye Cumhuriyetin meyvelerindendir. F klavye olmadan bilgisayar, daktilo vb.. cihazların ithalatı bile yapılamaz aslında eskiden beri. Tabi bu kağıt üzerinde kalmış. Buna yukarıda değinmiştim ve sizin gibi düşünüyorum. Şimdiye kadar bunu kimse denetlememiş. Önemli olan gerçek anlamda faydaya odaklanmaktır. Belki F klavye de biliyorsunuzdur, birşey diyemeyeceğim. Yazınızdan anladığım kadarı ile temelden F klavye bilmiyorsunuz ve arkaplanda da bir direnç te hissettirmiyor değilsiniz. Bunu dile getiren siyaset mekanizmasından ziyade önemli bir değeri korumaya odaklanalım. 1955ten beri kabul görmüş klavyemizi koruyalım. Hiç klavye bilmeyen iki kişiye F ve Q klavye öğretseniz, emin olun F yazan minimum 2 yada 3 kat hızlı yazacaktır. Saygılarımla...

    Yorumcu arkadaşlar, ben Q klavye kullanan birisi olarak yazdım. Siz de F kullanan biri olarak mı yazdınız? Acaba neyi kaçırıyoruz diye biraz F klavye denemesi yapma imkanınız varmı? Gerçekten bunu düşünün ve birkaç gün üzerinde çalışın. Bir hafta çalışan şu an yazdığı Q ile aynı hıza gelecektir hatta geçecektir. Önyagılı olmayalım lütfen. Saygılar..

    YanıtlaSil
  10. hocam F klavye denedim ama malesef size katılmıyorum beni bayağı bi zorladı tekra q ya dönüş yapmak zorunda kaldım

    YanıtlaSil

izlediklerimden öğrendiğim bir şeyler var

İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...