13 Nisan 2012 Cuma

Ders ödevlerini teslim almak için bir yöntem olarak Vikipedi

Çocuklardan ilkokulda çeşitli konuları araştırıp yazıya dökmeleri isteniyor. Bu sayede hem yazma, çizme becerilerini arttırmaları hem de kaynak okuma, anlama, özetleme becerileri geliştirmeleri hedefleniyor. Oğluma ikinci sınıfta bilgisayar öğretmeni bir konuyu araştırıp düz metin dosyasına kaydedip getirmesi ödevini verdiğinde google'dan yaptığı aramada ilk çıkan sonuca tıklayıp, ilk paragrafı kopyalayıp kendi belgesine yapıştırdığını gördüm. Hatta bana "baba böyle ödev yapmak çok güzelmiş, okumamız bile gerekmiyor" demişti.

Üniversitede ödevler temel olarak iki farklı kategoride veriliyor. Uygulamalı ödevlerde ya bir soruyu/sorunu çözmeleri ya da kendi yaratıcılıklarını kullanmaları isteniyor. Bu tip ödevleri değerlendirmek dersi veren için problem olmuyor genelde. Bir konunun araştırılıp yorumlaması istenilen ödevlerin değerlendirilmesi genellikle çok zor oluyor.

Kağıtta alınan ödevler en zor değerlendirilenleri. Onlarca sayfa yazıyı her öğrenci için ayrı ayrı okuyup, birbirinden kopya çekenleri bulmak, alakasız yerlerden aynen yazılmış yazıları ayırt etmek çok emek isteyen işler. Hepimiz öğrencilik yıllarında ödevin arasında Fenerbahçe-Galatasaray maçı anlatımı yazan birilerini duymuşuzdur. İşin doğrusu bu tip ödevlerin büyük çoğunun okunmadığını söylemek yalan olmaz.

Elektronik ortamda alınan ödevleri değerlendirmek için hazır araçlar var. Bir satırı kopyalayıp google'da aratmak bile kopyalanmış ödevleri bulmaya büyük ölçüde yardımcı oluyor. Bu tip ödevleri çok iyi hazırlayan öğrencileri gördükçe bunları başkalarıyla paylaşmak istiyor insan. Ama adı üzerinde ödev olarak hazırlandıklarından zamanla eskiyor ama güncellenmiyorlar. Hem aramalarda da çok gerilerde çıktığından hakettikleri kitlelere ulaşamıyorlar.

Tüm bunları bir araya getirince; yani ödev okumadan önce bir ön değerlendirmeden geçse, eskidikçe güncellense ve ihtiyacı olan önce onu okuyabilse denilince Vikipedi'den başka bir alternatif gelmiyor benim aklıma. Bir kaç yıldır uygulamalı olmayan ödevleri Vikipedi'ye bir madde girilmesi şeklinde veriyorum. Öğrenciler yazdıklarının herkes tarafından okunacağını bildiklerinden fener-galatasaray maçı yazamıyorlar, yazsalar bile çok kısa süre içinde vikipedi'den siliniyor. En önemlisi yapılan çalışma kalıcı oluyor, başkalarının da işine yarıyor.

Her aramada ilk baktıpğımız yer olan Vikipedi'ye daha çok destek olmamız lazım.

4 yorum:

  1. Çok güzel fikir, hemen uygulayacağım :)
    Bülent ŞENER

    YanıtlaSil
  2. Süper fikir hocam, bunu biz de uygulayalım...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir yöntem. Yenilikler aslında böyle basit ama "göz ardı" edilen şeyler üzerine mi ne...

    Bu benim hiç aklıma gelmezdi. Sizin "Bir kaç yıldır uygulamalı olmayan ödevleri Vikipedi'ye bir madde girilmesi şeklinde veriyorum." cümleniz üzerine bir an durdum, fikrin güzelliği ışıldadı kafamda. Evet bu çok süper bir şeymiş dedim. Bir ödev olsa da, küçük bir araştırmadır, bu da bir bilgi birikimi için küöçük ama yeterli bir parça.

    Lisede, üniversitede yüzlerce öğrenci onlarca ödev yaptık. Bazılarını da çok ciddiye aldık. ÖZellikle üniversitedekileri yaparken, internette Türkçe kaynak bulamazdık. Ne oldu, 1-2 dönem hocaların raflarında, sonra da iyi ihtimal depo... Kendi bilgisayarlarımızda bile kalmamıştır... Yani kimseye faydalı olmayan genel geçer (ölmüş-belki de hiç olmamış)bilgi...

    İçerik kalitesi çok yüksek olmayabilir, ama neticede şu bir gerçek ki, bilgi artık kağıt ortamı ile sınırlı olmamalı.

    Çok güzel bir fikir hocam. Umarım yaygınlaşır :)

    YanıtlaSil

izlediklerimden öğrendiğim bir şeyler var

İzlediğim ilk büyük konser 1990'ların başında Ankara'da Zülfü Livaneli konseriydi. Henüz Sovyetler Birliğinin olduğu zamanlardan bah...